Груевски се появи с белезници пред унгарски съд

12:33, 27 юни 19 / Свят 25 1062 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият македонски премиер Никола Груевски тази сутрин се появи пред съда в унгарската столица Будапеща с белезници.

Съдът в Будапеща днес трябва да реши дали ще одобри екстрадирането му в Скопие, където има двегодишна ефективна присъда за злоупотреба с власт. Груевски избяга миналата година нелегално от родината си. Той се опита да скрие белезниците на ръцете със сако.

Заседанието на съда е закрито за журналисти. В края на деня се очаква решението на унгарското правосъдие. Според местните медии тази сутрин Никола Груевски е бил задържан и отведен с белезници пред съда.

Преди две седмици македонският министър-председател Зоран Заев каза, че "Груевски е напуснал страната укрит в багажник". Груевски избяга през Албания, Черна гора и Сърбия. Властите в Будапеща в изключително кратки срокове одобриха искането му за политическо убежище.

Никола Груевски: Не бягам в багажник

Никола Груевски управлява с желязна ръка Македония в продължение на 10 години от 2006 до 2016 г., когато беше принуден да подаде оставка заради масовите протести в страната. Неговият авторитарен стил превърна Македония в изолирана държава, която имаше проблеми в отношенията с всичките си съседи. Той контролираше изцяло Македония – от бизнеса до съда и медиите. Несъгласните с него имаха само един вариант – да напуснат страната.

През 2015 г. тогавашният лидер на основната опозиционна партия СДСМ, а сега премиер Зоран Заев започна да вади така наречените бомби – записи на разговори на Груевски с неговите подчинени, които разкриха огромния размер на корупцията и бандитските методи, с които лидерът на ВМРО-ДПМНЕ буквално притежаваше Македония.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама