Ще успее ли Турция да убеди Volkswagen да инвестира след 14-годишни опити

13:11, 27 юни 19 / Свят 25 1004 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според съобщения в медиите, немският автомобилен производител Volkswagen е избрал Турция за новата си инвестиция в завода. Информацията започна да се появява, след като изпълнителният директор на VW Херберт Дис посети Турция миналата седмица и се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган. Управлението на Volkswagen, съобщава "Сабах", е взело окончателно решение след срещата в Анкара на 19 юни.

В началото на тази година автомобилният гигант обяви, че ще построи нова фабрика в Източна Европа за производство на версии на някои от основните му модели с конвенционални двигатели (бензин /дизел), тъй като ще произвежда електрически превозни средства в немските си заводи за ограничаване на емисиите в Европа. Германската група се е договорила и с американския Ford да произвежда леки търговски превозни средства в заводите на Ford Otosan в Турция.

Немското издание Handelsblatt: "Фолксваген" реши заводът да е край Измир

Първоначално е имало пет страни кандидатки за новата фабрика за VW. Броят им в крайна сметка е спаднал до две, като на масата са останали само Турция и България. Новият завод на немския производител на автомобили, който ще бъде създаден с инвестиция до 2 милиарда евро, се очаква да започне производство през 2022 година.

Според новини и събития, отразени най-вече от чуждестранната преса, Турция изглежда надделява над България. Твърди се, че администрацията на VW е взела своето решение в полза на Турция, но официално съобщение все още не е обявено, съобщи германският всекидневник “Ханделсблат“.

Също така беше съобщено, че посещението на главния изпълнителен директор Дис миналата седмица е поредното в Турция в последно време и че той е идвал и установявал контакти няколко пъти преди това.

„Ханделсблат“ подчертава още, че високоразвитата преработваща промишленост на Турция е повлияла на решението, както и приемливите разходи за труд. Освен това, въпреки значителния спад в автомобилния сектор тази година, VW е най-добре продаваната марка в Турция в продължение на много години. Редица правителствени организации ползват някои от моделите на компанията като официални автомобили, което е важно за привлекателността на марката.

Очаква се да осигури заетост за около 5 000 души, като заводът ще произвежда моделите на VW „Skoda Karoq“ и „Seat Atecа“. Заводът ще стартира производство през 2022 г. и ще служи като една от най-важните производствени мощности в региона.

Турция има автомобилна история вече почти 50 години. Като една от водещите в света страни в автомобилния сектор, Турция е получила инвестиции от много марки като Fiat, Renault, Mercedes-Benz, MAN, Otokar, Isuzu, Honda, Hyundai, Toyota и Temsa, за производство на автомобили, лекотоварни търговски превозни средства, камиони и автобуси. В допълнение към солидната инфраструктура за доставки в автомобилната индустрия, Турция има също и квалифицирана работна ръка с опит в сектора.

Според „Ханделсблат“, управлението на Volkswagen се стреми да инвестира в Турция още от самото начало. Изданието твърди, че инвестиционните стимули на турското производство и по-ниските разходи за труд в сравнение с държавите от Източна Европа, са били от решаващо значение за решението на VW.

От своя страна „Франфуркт Алгемайне Цайтунг“ похвали Турция като привлекателно място за производство на новия завод на VW. Пред вестника говорителят на VW заяви, че Турция провежда "солидни преговори" и "преговори на най-високо ниво".

Всъщност Турция се стреми да накара VW, една от най-продаваните марки, да инвестира в страната от 14 години. Най-напред поканата е отправена през 2005 г. на автомобилното изложение в Женева. През следващите години този призив е повторен много пъти от страна на Анкара. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама