БСП: Груба грешка на Борисов е сравнението между Гоце Делчев и Че Гевара

15:52, 27 юни 19 / Политика 25 1191 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП реагираха негативно на сравнението, което направи преди ден премиерът между Гоце Делчев и Че Гевара по повод споровете ни с македонската страна.

Екатерина Захариева: Македония трябва да промени учебниците по история

„Оценяваме като груба политическа грешка лансираните от премиера Борисов нелепи сравнения между Гоце Делчев и Ернесто Че Гевара. Те поставят под въпрос българската позиция за обща история между България и Северна Македония до 1944 г., вредят на българския интерес и на практика обслужват чужда политика в момент на изострени противоречия с македонската страна“, заявява зам.-председателят на БСП по международната дейност Деница Златева в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

Бойко Борисов предупреди Северна Македония да не краде българската история

Според нея нито по своя характер, нито по своите цели борбите на тези две исторически личности могат да бъдат сравнявани и всякакви паралели между тях показват незнание и повърхностно отношение и към историята, и към настоящето. „Настояваме българското правителство да се съсредоточи върху изпълнението на Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство между България и Република Северна Македония, а министър-председателят да информира Народното събрание за резултатите от прилагането на Договора във връзка с две години от неговото подписване (01-08-2017 г.)“, казва още заместничката на Корнелия Нинова.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама