Гърция подписа споразумение за газовите находища край Кипър

16:25, 27 юни 19 / Свят 25 1063 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърция подписа с международен консорциум договор за предоставяне правата за проучване и добив на въглеводород в морските зони Западен Крит и Югозападен Крит, съобщава гръцкото Министерство на енергетиката и околната среда. В консорциума влизат световноизвестните компании „Total” (40%), „ExxonMobil” (40%) и гръцката „Hellenic Petroleum” (20%), предава БГНЕС.

На церемонията по подписването присъства министър-председателят Алексис Ципрас, който заяви, че това е исторически ден, тъй като Гърция прави голяма и решителна крачка към използването на своето енергийно богатство.

„Гърция, която е най-важният енергиен възел в Източното Средиземноморие и на Балканите, започва да осъществява плана си да се превърне в държава, произвеждаща енергия”, заяви Ципрас. Според него, подписването на договора ще допринесе за по-нататъшно разширяване на големите инвестиции в страната и укрепване на доверието в потенциала на гръцката икономика.

Премиерът подчерта, че проучванията на Крит са свързани с откриването на големи находища въглеводород в Египет, Израел и Кипър, основно на природен газ.

От гръцка страна договорът е подписан от министъра на околната среда и енергетиката Йоргос Статакис и от президента на гръцката компания за управление на въглеводороди (YEDE) Янис Басиас.

За провеждането на геоложки проучвания още през 2017 г. са определени райони с площ 20, 058 хил. квадратни километра западно от Крит и 19, 868 хил. квадратни километра югозападно от острова.

Периодът на проучванията ще продължи 8 г. (с възможности за удължаване), като през това време ще се извършат сеизмични и геохимически изследвания, както и сондажи на дълбочина 4 хил. м. В споразумението са разписани и мерките по опазване на околната среда.

Във всеки от морските райони Гърция ще получи по 1,5 млн. евро при подписването на договора (signature bonus) и такси от площта на общата повърхност (surface fees) – около 2,5 млн. евро по време на трите етапа на проучване в рамките на 8 г. През периода на експлоатация на Гърция следва да й бъдат изплатени такси в размер на 2 хил. евро годишно за всеки квадратен километър, в зависимост от обема на добитото количество въглеводород.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама