Парламентът на Северна Македония одобри рокадите в правителството

07:50, 28 юни 19 / Свят 25 953 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите в Северна Македония избраха Траян Димковски за министър на земеделието, Насер Нуредини на жизнената среда и планирането, Хусни Исмаили става министър на културата, Горан Милевски поема местното самоуправление, Садула Дураки ще отговаря за политическата система и междуобщностни отношения.

Премиерът Зоран Заев заяви в кратко изказване преди гласуването, че това са част от промените, които той обяви на всички нива, след като е получил посланието на гражданите на президентските избори, предаде БГНЕС.

Зоран Заев се отказва от поста министър на финансите

Промените в правителството включват не повече от осем министри, каза Заев, затова е предложил да бъдат сменени седем. Той обяви, че промените ще продължат и в други институции, на централно ниво, в регионалните звена и обществените институции.

„Тази промяна има крайната цел да ни подготви за период, който, по мое мнение, е ценен и страната ни не трябва да пропуска и трябва да бъде подготвена с максимални възможности. Такъв период се състоя във всички страни, когато те станаха членове на НАТО или започнаха преговори за членство в Европейския съюз. Убеден съм, че до декември имаме големи шансове да станем членове на НАТО, защото 20 членове вече са ратифицирали протокола и че ние ще отворим глави 23 и 24 за членство в ЕС“, каза Заев.

Никола Димитров: Ако Северна Македония не започне преговори тази година, няма европейска перспектива

В такъв период, каза той, трябва да се съсредоточим върху цялостните реформи в страната, а най-големите трябва да бъдат в нашата лична, индивидуална отговорност и честност. Той подчерта, че решението да ръководи Министерството на финансите до назначаването на нов министър е не да подписва или да направи нещо, което министърът ще направи.

„Амбицията е да максимизирам отношенията си на отговорност, като вземам сериозни решения, за които никой никога не е мислил и възприел, които са абсолютно рационални и отговорни и които трябва да донесат ползи на всички граждани в тази страна. Целта на ремонта на кабинета са преди всичко интересите на гражданите и държавата и нищо повече“, каза Заев.

В рамките на дебата, депутатите от опозицията обвиниха правителството, че рокадата, предложена от премиера Зоран Заев, е по-скоро козметична, отколкото истинска промяна. Това, казват те, показва, че те не са чули гласа на хората. Депутатите от управляващата партия обаче смятат, че реконструкцията е в резултат на това, че правителството слуша гражданите и че новите предложени министри ще продължат да прилагат политики, които ще движат страната напред.

Промените в правителството бяха обявени от премиера Заев, след като станаха ясни резултатите от първия тур на президентските избори. Той обяви промени в управленските структури на обществените предприятия и в самата партия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама