Мая Манолова: Машинното гласуване разобличи грешките на СИК

10:34, 28 юни 19 / Политика 25 376 Topnovini
1

Машинното гласуване показа, че СИК допуска грешки при отразяването на резултатите от изборите. Това каза пред журналисти в парламента омбудсманът Мая Манолова, предава „Фокус“. „Резултатите от машинното гласуване показват, че не машините бъркат при броенето и отчитането на резултатите, а секционните избирателни комисии.

Омбудсманът ще проведе дискусия за машинното гласуване

В над 1100 секционни избирателни комисии неправилно са отчетени резултатът, който гражданите са дали за различни партии и за определени кандидати с преференции“, обясни Манолова. Тя уточни, че за първи ЦИК в образеца на протокол не остави графи за паралелно отразяване на машинния вот.

„С просто око може да се провери как в определени секции машинните гласове са повече от сбора на хартиените гласове. Което показва, че проблемът не е в машинното гласуване, а в начина, по който СИК брои. Всъщност машините разобличиха хората в СИК“, посочи Манолова. Тя обясни, че ако при евроизборите проблемите не са оказали влияние, то при предстоящите местни избори ще бъдат от съществено значение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 43 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.