НАСА ще търси живот на най-големия спътник на Сатурн - Титан

20:40, 28 юни 19 / Любопитно 25 1304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НАСА ще отправи на най-големия спътник на Сатурн, Титан, космическия апарат "Дрегънфлай" /Водно конче/ в търсенето на форми на живот, предадоха световните агенции.Те цитират изявление на ръководителя на НАСА Джеймс Брайдънстайн. В сайта на американското космическо ведомство, той заяви: "С гордост обявявам, че нашата нова мисия по програмата "Ню фронтиърс" /Нови граници/ под названието "Дрегънфлай" ще изследва най-голямата луна на Сатурн, Титан. Това ще бъде първият безпилотен модул за кацане, способен да преодолее разстояние от над 160 километра в плътната атмосфера на на Титан!".

По думите на Брайдънстайн този спътник не прилича на никое друго място в нашата Слънчева система. Той напомня на ранните стадии в развитието на Земята.

Инструментите, с които ще бъде оборудван апаратът, ще му позволят да изследва органическите вещества и да оцени пригодността за съществуването на живот. С проучването на химическите маркери ще може да бъдат установени настоящи или изчезнали форми на живот. Ръководителят на НАСА изтъкна, че само преди две години подобна революционна мисия би била немислима, предава БТА.

Титан е най-голямата луна на Сатурн и втори по големина планетарен спътник в Слънчевата система. Със своите размери той е по-голям от планетата Меркурий и е единственият спътник с плътна атмосфера.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Careybleld 01:08, 30 юни 22

Воспользуйтесь доставкой закиси азота в москве. Быстаря доставка в любой район города.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама