Кралев: Отнехме лиценза на Федерацията по автоспорт, за да защитим интереса на състезателите

13:48, 28 юни 19 / Политика 25 1198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) й е отнет лиценза, защото тя няма право да развива международна дейност. Всички процедури съгласно правилника за Закона за физическото възпитание и спорта са спазени", каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев относно скандалите в българския автомобилизъм. „Единствените мотиви за нашите действия са да защитим интереса на българските състезатели", уточни още той.

Министър Кралев заяви още, че за изясняване на ситуацията е водил лична кореспонденция с президента на Международната федерация по автомобилизъм /ФИА/ Жан Тод и е проведена среща с представителя на ФИА Вернер Краус в България.

„Според международния спортен кодекс на ФИА всяка страна може да има само една национална организация, носителка на спортната власт, която установява контрол върху автомобилния спорт в съответната държава. За България това е СБА и бяхме изрично уведомени за това от президента на ФИА", допълни Кралев.

На 18 април Министерството на спорта отне националния лиценз за провеждане на състезания на Българската федерация по автомобилен спорт /БФАС/. Това се случи, след като на 16 януари СБА /Съюз на българските автомобилисти/ отне правата на БФАС да провежда международни състезания, от което започнаха да страдат родните автомобилисти.

Според закона организация, федерация, която няма делегирани права да провежда международни състезания, не може да има такива национални. Именно затова на 18 април ММС даде лиценз на новосформираната Автомобилна федерация на България /АФБ/ с председател Камен Михайлов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама