Захариева: Поканихме Македония да стане член на ЧИС

13:57, 28 юни 19 / Политика 25 1127 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Решихме да изпратим покана на Македония за пълноправно членство в Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).

Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, след закриването на 40-ата среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите-членки на ЧИС, предаде БГНЕС.

„Наша беше инициативата да поканим за 13-ти член Македония. Радвам се, че всички единодушно решихме да изпратим официалната покана. След ратификацията на нашата харта тя ще стане пълноправен член“, заяви Захариева.

В срещата участват представители на 12-те държави-членки в ЧИС - България, Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, както и на Египет и Тунис – страни-наблюдатели в ЧИС, на Съюза на Средиземноморието и др.

,,Благодарни сме на България за подкрепата за влизане ни в ЧИС", каза пред журналисти външният министър на Северна Македония Никола Димитров среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), предаде Агенция „Фокус“.

Парламентът на Северна Македония одобри рокадите в правителството

,,Благодаря на министър Захариева и на България за подкрепата. Ние ще бъдем 13-тият член", посочи той. "Имахме важна конференция, разговаряхме за много неща, другата седмица имаме друга среща в рамките на Берлинския процес“, изтъкна външният министър.

„Разговаряхме за договора за приятелство, както и за Европейският съюз“, добави Димитров.

Никола Димитров вярва, че Скопие и София ще разрешат въпросите помежду си

Той обясни, че за Северна Македония предстоят важни процеси за европейската перспектива и за региона. Според него страната му показва изключителен демократически подход от последните две години.

„Говорим за правата на човека, медиите ни са по-свободни. Мислим да започнем процеса за членство и да станем една истинска европейска демокрация. Имаме битка трябва да си задържим младите у дома,“ посочи външният министър и уточни, че затова е много важно регионът да не допуска грешки по тази политика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама