Недостигат медицински сестри в Националната кардиологична болница

15:50, 28 юни 19 25 1312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лекари от Националната кардиологична болница в София алармират, че заради липса на специалисти има реален риск да загубим единствения център за лечение на вродени детски сърдечни малформации.

„Нашата тревога идва от това, че сме със силен недостиг на специалисти по здравни грижи - медицински сестри. Ние трябва да имаме поне пет сестри на смяна. Това е тежка работа без аналог“, обясни д-р Стоян Лазаров, детски кардиохирург от Националната кардиологична болница, пред БНР.

БСП изпращат писмо до здравния министър заради болнични отделения в Северозапада

Д-р Лазаров поясни, че за да може да има отпуски, трябва да се намалят леглата, т.е. да се намали оперативната си активност. Той подчерта, че 1/4 от целия годишен обем на работа е за пациенти под едномесечна възраст, а 50% - под едногодишна възраст. Такъв е световният стандарт.

Д-р Стоян Лазаров си обяснява липсата на млади кадри с това, че трябва подкрепа не само от Здравната каса, но и от Министерството на здравеопазването. Кардиохирургът не помни откога държавата в лицето на министерството не е положила грижи, за да са окомплектовани технологично.

Манолова: Медицинските сестри трябва да станат защитена професия, защото изчезват, а всеки от нас е потенциален пациент

През тази седмица здравният министър Кирил Ананиев обиколи болници в страната, за да разяснява новата методика за формирането на възнагражденията в сектора. Ананиев предлага заплатите на санитар – медицинска сестра – лекар да бъдат в съотношение 1 към 1,7 към 2,2. Тези параметри на практика преповтарят заложеното в Колективния трудов договор в здравеопазването. Въпреки това обаче протестите на медицински сестри не спират.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама