Черногорският президент: Благодаря на България за подкрепата по пътя ни към ЕС

17:53, 28 юни 19 / Политика 25 1113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Благодаря на България за подкрепата по пътя ни към Европейския съюз и за вниманието към всички страни от Западните Балкани.

Това заяви президентът на Черна гора Мило Джуканович на среща в Подгорица с българския вицепрезидент Илияна Йотова. Вицепрезидентът Йотова увери Джуканович в категоричната позиция на българската държава, че мястото на Западните Балкани е в ЕС.  Трябва заедно с нашите съседи от Балканите да бъдем в Съюза и да участваме в неговата промяна, заяви Илияна Йотова.

Двамата изразиха общата позиция, че от стабилността на Балканския регион зависят стабилността на цяла Европа и нейната водеща позиция в световен план.

От България страните от Западните Балкани получихме силен тласък към ЕС. Благодарение на вас ние станахме видими за Европейския съюз. Това изтъкна по-рано пред вицепрезидента черногорският премиер Душко Маркович. Министър-председателят благодари на българската държава и българския народ за подкрепата за присъединяването към НАТО и ЕС.

На срещата на Берлинския процес в Познан ще настояваме България да стане постоянен член на този формат, тъй като тя показа, че има способности и визия за страните от Западните Балкани, подчерта Душко Маркович. По думите му ЕС е превърнал присъединяването само в технически процес и му липсва ясна визия.

Да държи политиката по разширяването в дневния ред на ЕС поиска от вицепрезидента и външният министър на Черна гора Сърджан Дарманович.

Срещата в София между ЕС и Западните Балкани не беше еднократен акт, тя е част от осъзната последователна политика, която ние налагаме, увери Илияна Йотова по време на срещите си на най-високо ниво в Подгорица.

Вицепрезидентът отбеляза, че редица европейски държави имат резерви към разширяването на ЕС. Западните ни партньори не ни познават добре и не ни разбират. Трябва заедно с нас, като се отчитат спецификите на Балканския регион, да изграждаме моделите на разширяване. Затова трябва заедно ние на Балканите да вървим напред и да отстояваме своите позиции. Промяната в ЕС ще бъде  успешна само ако в нея участват и старите, и новите държави членки, убедена е Илияна Йотова.

Вицепрезидентът очаква начело на ЕС смели лидери с кураж и ясна визия как да се развива европейския проект.

Обща бе тезата, че поредното отлагане на започване на преговорите за членство на Северна Македония и Албания е лош знак към страните от Западните Балкани и води до загуба на доверие в ЕС.

Вицепрезидентът изрази българската позиция, че напредъкът на всяка държава трябва да се оценява реално, а не държавите да вървят като скачени съдове към еврочленството.

Общо бе мнението за липсващата роля на Съюза в Западните Балкани, в които се пресичат редица геополитически интереси.

Илияна Йотова разговаря и с председателя на Комисията по външна политика в черногорския парламент Андрия Николич.

По време на срещите на вицепрезидента бяха подчертани интензивните двустранни отношения между България и Черна гора и неизползвания потенциал за сътрудничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама