Китай ще внася ирански петрол, въпреки заплахите на САЩ

19:08, 28 юни 19 / Свят 25 978 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай заяви днес, че ще внася ирански петрол, въпреки санкциите на САЩ срещу Техеран, ден преди американските и китайските лидери да се срещнат, за да се опитат да разрешат трудните търговски спорове.

"Ние отхвърляме едностранното налагане на санкции", каза Фу Конг, генерален директор на Министерството на контрола на въоръженията на китайското външно министерство.

САЩ ще санкционират всяка държава, която внася ирански петрол

Съединените щати, които се опитват да принудят Иран да предоговори споразумение, ограничаващо ядрената му програма, в края на май затегнаха санкциите, за да включат пълна забрана на износа на петрол от Иран и заплашиха да накажат нации, които отказват да се присъединят.

"За нас енергийната сигурност е важна и вносът на петрол е важен за китайската енергийна сигурност, както и за препитанието на хората", каза Конг.

Тръмп към Путин: Не се намесвайте в изборите, президенте, не се намесвайте

Санкциите доведоха до рязък спад на износа на ирански петрол, който е основен източник на приходи за правителството. Но според доклада на Международната енергийна агенция по-рано този месец, Иран продължава да изнася определено количество петрол, въпреки че е трудно да се каже в кои държави се транспортира суровината.

Лидерите на Г-20 разговарят в Осака, Путин и Тръмп размениха реплики преди срещата си

"Ние не приемаме така наречената нулева политика на Съединените щати", каза Конг, говорейки в кулоарите на среща по изпълнението на иранското ядрено споразумение от 2015 г.

Сделката с европейските сили, Русия и Съединените щати облекчи търговските ограничения за Иран в замяна на ограниченията на ядрената му програма, но президентът Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от споразумението. Това доведе до разклащане на сделката, която имаше за цел да засили регионалната сигурност.

Изявлението на Конг идва ден преди Тръмп да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Япония в опит да разреши ескалиращата търговска война.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама