От понеделник сърбите в Северно Косово затварят магазините

19:40, 28 юни 19 / Свят 25 867 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От понеделник, 1 юли, магазините за хранителни стоки в населените главно със сърби 4 общини в Северно Косово няма да работят, съобщи председателят на Сдружението на стопанските дейци от Северно Косово Радош Петрович, цитиран от Танюг, предаде БТА.

Петрович каза за сръбския в. "Политика", че това е решено на среща на собственици на частни магазини, а причината са наложените от прищинските власти 100-процентови мита за сръбски стоки, които, по думите на Петрович, са довели жителите на Северно Косово "на ръба на хуманитарна катастрофа".

Цели общини в Северно Косово са пред хуманитарна катастрофа, нямат храна

Той добави, че от понеделник няма да работят дори пекарните за хляб, чиито собственици през последните 10 дни са намалили с 60 процента доставките на хляб в магазините.

В знак на солидарност със собствениците на частни магазини за хранителни стоки и стоки за широко потребление няма да работят и заведенията за хранене, както и бензиностанциите. Не се знае докога те ще останат заключени, каза Петрович.

"Продадохме последните запаси от дълготрайно мляко. Вече 10 дни не получаваме ежедневни доставки от мляко и млечни продукти. Брашно нямаме, а захар, сол и олио продаваме насипно. Хората са в паника. От понеделник всичко ще бъде затворено", каза за "Политика" собственик на магазин в Косовска Митровица.

Косовски представители смятат, че изпразването на магазините е план, идващ от Сърбия и целящ да се "предизвика изкуствена хуманитарна криза".

През ноември Косово въведе 100-процентови мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Премиерът Рамуш Харадинай заяви, че те ще бъдат отменени, когато Белград признае косовската независимост и спре да пречи на членството на Косово в международни организации.

Сърбия заяви, че няма да участва в преговорите за нормализиране на отношенията с Косово, докато 100-процентовите мита не бъдат отменени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама