Петя Аврамова: 96% от катастрофите през 2018 са станали заради нарушения на водачите

10:50, 29 юни 19 / Политика 25 1081 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

96% от катастрофите през 2018 са станали заради нарушения на водачите.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на кръгла маса „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“, предаде „Фокус“.

Според нея темата за пътната безопасност касае цялото общество.

29 юни - Ден на безопасността на движението по пътищата

„Най-важно е да разглеждаме темата в нейната цялост и да анализираме всички елементи - водачи, инфраструктура, превозни средства. Когато говорим за пътна безопасност, неминуемо се фокусираме върху пътнотранспортните произшествия“, посочи Аврамова.

„По данни на МВР за миналата година 96% от тях са станали поради нарушения на водачите на превозни средства. Малък е процентът, който отчитаме на катастрофи станали заради пътните условия. 593 души са загинали по пътищата на България, което е лоша статистика“, заяви регионалният министър.

По думите й 93% от катастрофите с жертви са заради човешки грешки. Превишаването на скоростта определяно като неволно е най-разпространеното рисково действия сред българските шофьори.

„Тези данни не са само статистика зад тях стоят човешки съдби. За да се подобри безопасността на пътя е необходимо да се обърне сериозно внимание на пътната инфраструктура и поведението на водачите“, отбеляза още тя.

По думите й инцидентите в последните дни стават предимно на нови и ремонтирани пътни участъци.

„Това не означава, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенцията за безопасност по пътищата няма да полагат усилия превеждаме на пътищата в още по-добро експлоатационно състояния“, добави Аврамова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама