В Калифорния премахват дискриминацията заради косата

12:36, 29 юни 19 / Свят 25 1160 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Калифорния ще стане първия американски щат, който ще забрани дискриминацията срещу естествената коса.

Новият законопроект, приет от Сената през април, изменя антидискриминационните закони, които включват „черти, исторически свързани с расата“ и „черния цвят на кожата“.

Той възпира дискриминацията срещу типични за чернокожите прически в училищата и на работните места.

Законодателите на щата гласуваха единодушно в подкрепа на мярката в четвъртък, изпращайки я на бюрото на губернатора Гейвин Нюсъм за подписване на закона.

Актуализацията на закона идва след години на информации в цялата страна за чернокожи ученици, които биват изпращани вкъщи от училище заради плитки или естествени стилове, които нарушават правилата на облеклото.

На работното място чернокожи служители често съобщават за нечестни политики, които описват естествената коса като нехигиенична и непрофесионална. Американските военни имаха забрана за прическите на масури при жените до 2017 година.

Законът е наричан закона Crown (Създаване на уважително и открито за естествената коса работно място) и е дело на сенаторката от демократите Холи Мичъл, която е чернокожа.

Той прие с 69 за и нито един против и в него се отбелязва, че докато афроамериканците са защитени федерално от Закона за граждански права от 1964 г., черните индивиди са несправедливо засегнати - възпирани, обременени или наказани - от политиката за облекло, насочена към "плитки, масури или коси на къдрици".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама