Фандъкова: Преди 10 години дължината на метрото беше 10 км, днес е 42 км

18:50, 29 юни 19 / Политика 25 1620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Преди 10 години дължината на софийското метро беше 10 км, днес е 42 км'', каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Дарик радио.

''Преди 10 години са се депонирали 100 процента от отпадъците, днес се депонират 15 процента, а след няколко години е възможно да има нулево депонираме на отпадъци'', подчерта тя.

''Промяната в модернизацията на градския транспорт е факт - 90 процента от автобусния парк е с екологичен стандарт евро 6. Вече се движат и електробуси с нулеви емисии, 25 нови трамвая. Всичко това е коренна промяна в обществения транспорт на града'', каза Фандъкова.

Двайсет нови автобуса тръгват по линия 11 в София

Йорданка Фандъкова отчете свършеното през 10-те години, в които тя е кмет на София, като посочи обновяването на всички големи градски паркове, както и първият от много години нов градски парк - парк ''Възраждане''.

„Образованието, културата и духовнoстта е това, което променя отношението между хората и променя града, построени са над 90 детски градини, строят се 10 нови училищни сгради. Правим много за театрите, за културата - например откритите пространства за култура. Операта в парка е такъв пример, вече има оперен туризъм“, допълни Фандъкова.

Кметът на София даде подробности и за поисканите от нея оставки в последните дни - вчера тя поиска оставката на главния архитект на "Младост". 

Фандъкова иска оставката на архитекта на ,,Младост", дал да се строи в градинка

„Идеята там е да се спасят зелените пространства, но докато се полагат тези  усилия, главният архитект е направил абсолютна провокация и саботаж“, посочи Фандъкова. И допълни, че прави всичко възможност този човек да бъде освободен от длъжност.

Шефът на строителния надзор в Столичната община също подаде оставка. Фандъкова посочи, че става дума за незаконни покрития на терасата на Пламен Георгиев.

Шефът на строителния контрол в София подаде оставка след решението за терасата на Пламен Георгиев

''Правилата трябва да се спазват от всички, не приемам обяснението, че нещо може да бъде незаконно, но допустимо'', допълни тя.

На въпроса иска ли да бъде кмет на София в следващ мандат Фандъкова каза, че ще продължи да работи, но все още е рано да каже какво е нейното решение, това ще стане в навечерието на изборите, при всички случаи в началото на есента.

Фандъкова: Наесен ще кажа за нов мандат

Що се отнася до ремонтите, особено на района на "Графа", Фандъкова посочи, че този проект за нея е урок и сега вече нещата се правят по нов начин. 

Налагат нова глоба от 280 000 лв. за ремонта на „Графа“

''Вече се обявяват включително международни конкурси с фокус върху качеството и е важно да участват международни архитекти, които участват и в конкурсите, но и в журито. Очаквам този конкурс /за района на "Света Неделя"/ да доведе до добър резултат'', каза още Фандъкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама