Европейските лидери продължават да обсъждат наследника на Жан-Клод Юнкер

07:27, 01 юли 19 / Свят 25 1031 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Все още няма яснота кой ще е следващият председател на Европейската комисия. През нощта срещата в Брюксел беше прекъсната, а европейските лидери продължиха с двустранни разговори. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск временно прекъсна извънредната среща на върха, за да участва в двустранни консултации с отделните европейски лидери.

"Туск ще организира двустранни срещи с лидери. Работата ще бъде подновена, щом двустранните разговори приключат", съобщи в Тwitter неговият говорител Пребен Ааман, предаде БТА

Президентът на Франция Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел дойдоха в Брюксел, след като разработиха компромисен план в кулоарите на срещата на високо равнище на Г-20 в Осака, Япония.

Според т.нар. наречената "суши сделка", 28-те лидери на ЕС ще номинират холандския социалдемократ Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия, а не консервативния му съперник - немският евродепутат Манфред Вебер. Вместо това Вебер ще бъде избран за председател на Европейския парламент, а либералният кандидат ще стане председател на Съвета на ЕС.

Бойко Борисов пред Франс Тимерманс: Очертава се компромис с Манфред Вебер

Преди началото на срещата обаче стана ясно, че останалите лидери от ЕНП не са склонни да отстъпят комисията на втората политическа група в Европа и продължават да настояват за кандидатурата на Манфред Вебер.

Началото на срещата на върха беше определено за 16 часа по Гринуич в неделя, но тя започна с повече от три часа закъснение заради консултациите на Туск с лидерите от ЕС.

Разговорите по разпределението на водещите постове в ЕС продължават и днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама