Кризата в Албания продължава и след изборите

13:31, 01 юли 19 / Свят 25 914 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Местните избори в Албания преминаха под знака на ниска избирателна активност и без големи инциденти. Няма изгледи за примирие между властта и опозицията.

Това бяха първите избори в посткомунистическа Албания без участие на опозицията. Повече от половината кандидати за кметове нямаха нито един конкурент.

Говорителката на ЦИК Дрилона Ходжа заяви след края на изборния ден, че активността на гражданите е била 21,6 %. Най-малко граждани са гласували в град Лежа – 8,93 % , а най-висока - 55 %, е била активността в община Пустец.

Според опозиционната Демократическа партия на Люлзим Баша, която категорично бойкотира изборите, упражнилите правото си на глас са били 15 % от гласоподавателите.

Еди Рама обяви, че в Албания е победило бъдещето

В 31 от общо 61 общини кандидатите на управляващата Социалистическа партия нямаха опоненти, независимо, че според Централната избирателна комисия, в изборите са участвали 36 партии, разделени в две коалиции – „Алианс за европейска Албания” и „Коалиция Надежда за промяна”. Девет партии са участвали самостоятелно.

За мирното протичане на изборния процес са се грижили около 12 хиляди полицаи. По данни на Главна прокуратура, срещу три лица са повдигнати обвинения, а двама души са арестувани за опит за препятстване на изборния процес.

Опозицията обвинява правителството на Еди Рама, който е лидер на Социалистическата партия, в изборна измама и корупция.

Президентът на Албания Илир Мета се опита с указ да отложи местните избори под предлог, че съществуващото напрежение в страната пречи на демократичните избори. Рама обяви Мета за „нелегитимен” за отлагането на изборите, след което ЦИК разреши изборите да се състоят на 30 юни.

Министър-председателят Еди Рама оцени изборите като „историческа поука”, която нито една от партиите няма да забрави. „Демокрацията не е само фраза. Избирателите имат право да решат дали да гласуват или не, но са длъжни да уважават правото на другите да гласуват.”, заяви той.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия Люлзим Баша заяви, че „с Рама не може да има свободни и честни избори”.

Министър-председателят подаде ръка на опозицията за сътрудничество с цел преодоляване на парламентарната криза и подпомагане на процеса за започване на преговори за членство в Европейския съюз. „Готови сме да си сътрудничим по пътя към европейската интеграция”, заяви Рама, в отговор на което прозвуча отказът на Баша, че „с Еди Рама начело на Албания не може да има свободни и честни избори и промените ще настъпят скоро”, пише БГНЕС.

Опозицията протестира месеци наред срещу правителството на Рама, настоявайки за оставка на премиера и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама