Северна Македония може да стане членка на НАТО до края на годината

13:35, 01 юли 19 / Свят 25 913 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Реални са шансовете Северна Македония да стане членка на НАТО до края на годината т.е. в период от десетина месеца след подписването на протокола за присъединяване към НАТО, съобщава "Независен весник", цитиран от БТА.

Протоколът за присъединяване на Северна Македония към НАТО бе подписан в Брюксел в началото на февруари тази година, припомня изданието.

През изминалите няколко месеца 20 членки на НАТО, включително почти всички страни от балканския регион, ратифицираха протокола за Северна Македония в своите парламенти.

Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери информира, че в повечето парламенти на останалите десет страни е започнала процедура за ратификация на протокола. Процедурата е започнала в САЩ, Италия, Франция и Великобритания. В Испания процедурата е била отложена заради парламентарните избори.

В списъка със страните, в които се очаква в следващите няколко месеца да ратифицират протокола, са Люксембург и Холандия. Що се отнася до Турция Джафери каза, че очаква протоколът за Северна Македония да бъде ратифициран или до края на този месец, или през септември с оглед на това, че процедурата вече е одобрена от турското външно министерство и от турския президент, така че остава процедурата в парламента, където е необходимо просто мнозинство. Всички сигнали, които получаваме от Турция, са, че очакват ратификация веднага след местните избори и връщането на техния парламент към нормално функциониране, заяви министърът на отбраната Радмила Шекеринска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама