Бойко Борисов: Аз номинирах Кристалина Георгиева

13:41, 01 юли 19 / Политика 25 1564 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Към момента мнозинство могат да направят социалдемократите и ЕНП", каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. Лидерите на страните-членки се събраха в меделя на извънредно заседание в белгийската столица в опит да договорят следващия председател на Европейската комисия.

Франс Тимерманс - председател на ЕК, Кристалина Георгиева - начело на Европейския съвет?

"Наслушах се на глупости цяла вечер. Вишеградците предлагат Кристалина Георгиева да бъде на този пост. Аз съм я номинирал. Вчера затова съм разговарял с Тимерманс, човекът дойде в 1 часа", каза Борисов.

Бойко Борисов пред Франс Тимерманс: Очертава се компромис с Манфред Вебер

"Говорихме за всичко с Тимерманс. Видеото целеше да покаже колко широкоскроени сме и как можем да търсим компромиси за решаване на нещо. Сега ние си създаваме сами кризата", добави премиерът.

"Комисар с реален ресор или преговарящ - кое е по-важно за нас? Представете си, ако страните от Западните Балкани не бъдат поканени. Считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията. Мисля, че Мария Габриел е доказана като човек", каза Борисов.

"Вебер - на парламента, Тимерманс - на комисията. Тази форма би събрала най-много подкрепа. Търси се мнозинство, за да може нашите предложения да минат. Във вторник в 11 часа ще говорим", каза още Борисов. 

"Теоритично не е възможно да имаш и комисар и председател на Съвета. Няма как да стане. Вчера говорих с Кристалина Георгиева, днес също се чухме. Тя има прекрасна работа в Световната банка", добави премиерът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама