Роженските поляни и тази година стават истинско етно селище

18:00, 07 юли 19 / Култура 25 1629 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-мащабната реконструкция на бита и традициите от различни краища на България ще може да се види в трите дни на Роженския събор на народното творчество и животновъдство, който ще се проведе от 19-ти до 21-ви юли.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ се организира от Сдружение „Рожен - Наследство в бъдещето“ в партньорство с Общините Смолян и Чепеларе, съобщава БНР.

Тази година Роженските поляни ще бъдат украсени от най-голямото българско знаме с площ над 7 000 кв. м. На мястото ще бъде създадено истински етно селище с македонска, северняшка, шопска, родопска махала и възстановки на къщите на банатските и бесарабските българи. Ще бъде пресъздадено хайдушко сборище, възрожденско кафене и граничната застава, намирала се на Рожен, преди повече от век.

На мегдана в импровизираното село всеки свободно ще получи първия си урок по гайда, хоро и народна песен, а за мало и голямо ще има хайдушки игри и занаятчийска работилница.

Музейната експозиция в патриотичния автобус на пътуващото читалище “Бащино огнище“ ще представи българска сватба и бита на нашите деди от преди повече от 100 години.

Ще има истински уроци по родолюбие, изпълнени с факти и събития от българската история.

Децата ще могат да научат колко прекрасна е родната природа и история с интерактивната игра - “Познавам ли моята България“.

Във вечерните часове за всички ще има “Лятното кино под звездите“ с поезията на Христо Ботев и Иван Вазов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама