Борисов е отказал да поемем външната политика на ЕС, Кристалина Георгиева няма да оглави Европейския съвет

14:28, 01 юли 19 / Политика 25 2179 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е отказал поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността за страната ни, тъй като в този случай България губи поста еврокомисар и няма как да има и двете – комисар с реален ресор или преговарящ за външната политика.

"Какво е по-важно за нас - комисар с реален портфейл или висш европейски преговарящ?", с този въпрос Борисов обясни защо е взел решение за отказ.

По думите му е много вероятно, например, страните от Западните Балкани да не бъдат поканени за еврочленство и "косовари, албанци, македонци, сърби" да кажат, че "заради българката не става".

Считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията, Мария Габриел е доказана, подчерта премиерът, който възнамерява да предложи тя да остане в Еврокомисията.

Бойко Борисов: Аз номинирах Кристалина Георгиева

Министър-председателят каза още, че предложението Кристалина Георгиева да оглави Европейския съвет е отпаднало."Либералите не отстъпиха за това. Ето защо няма решение”, посочи Борисов относно кандидатурата на Георгиева, но добави, че Италия и страните от Вишеградската четворка са я предложили за поста върховен дипломат на ЕС.

На въпрос дали само едно име се обсъжда за председател на Европейския съвет, българката Кристалина Георгиева, Борисов отговори, че са се пуснали имената и на Георгиева и на досегашния еврокомисар Мария Габриел.

"Искаха много да има и българин в имената, но това, което предлагат, е върховният представител, тази тема на мен не ми е интересна, защото така си губя комисар", обясни Борисов.

Според премиера, за да се намери мнозинство в подкрепа на дадено решение, са необходими отстъпки и компромиси.

„Не помня да е имало такъв случай, освен когато за Гърция се разправяхме, но тогава имаше реална криза. Сега ние си създаваме кризата. Това можеше на 28 май да бъде решено“, подчерта премиерът Борисов по повод продължилото втори ден заседание в Брюксел.

Моят пакет все още е в обръщение и съм убеден, че само той има реална възможност да се случи в парламента. Така както се прави едно правителство - ако не може да се направи мнозинство, няма как да се излъчи премиер. Трябва да намериш мнозинство в парламента, който да ти гласува премиера и след това останалите постове. Към момента мнозинство могат да намерят социалдемократите и ЕНП. Ако се включат и либералите с дадена позиция, тогава става една работеща формула и може да гарантираме избор в парламента. Така се прави – отстъпва се и се правят компромиси“, заяви премиерът Борисов.

Франс Тимерманс - председател на ЕК, Кристалина Георгиева - начело на Европейския съвет?

Борисов потвърди, че се обсъжда Манфред Вебер да оглави Европарламента, а Тимерманс – Еврокомисията. Към момента това би събрало мнозинство в парламента, допълни Борисов.

Кристалина Георгиева e за поста председател на Европейската комисия. Тя има прекрасна работа в Световната банка, не е без работа, за да й търсим пост. Доста колеги я повдигнаха за председател за еврокомисията, но трябва мнозинство, каза още веднъж премиерът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама