Томислав Дончев: Не може да има силен бизнес, ако има слаба държава

20:10, 01 юли 19 25 1293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Всички бюджетни разходи ще бъдат подложени на проверка'', това обеща вицепремиерът Томислав Дончев, предаде БГНЕС.

„Време е да развием в бизнеса усещане за екология. Средата, в която работим не бива да я замърсяваме, трябва да я пазим, защото там реализираме всичките си намерения“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев и посочи, че държавата също трябва да дава пример в тази посока.

Вицепремиерът заяви, че се надава през следващата година всеки инвестиционен разход да бъде прозрачно достъпен за гражданите.

„Съвсем скоро, подобно на Програмата за развитие на селските райони, ще бъдат подложени на проверка всички бюджетни разходи, с което ще бъдем една от първите държави в Европа", каза Дончев.

„Не може да има силен бизнес, ако има слаба държава. Когато си говорим за сива икономика – големият проблем е не ощетяването на бюджета, не следването на правилата, което създава предпоставки за нечестна конкуренция. А това от своя страна създава непазарна икономика. Кой иска да участва в състезание със спорни правила и съдия със спорен интегритет. По отношение на сивата икономика – ние се научихме да ходим, време е да се научим да тичаме“, смята вицепремиерът.

За шеста поредна година Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) в България раздаде годишните си награди „Икономика на светло“.

Събитието популяризира сред обществото както приноса на българските предприемачи, медии и политици за подобряване на бизнес средата, така и за ограничаване на сивата икономиката.

Номинациите в конкурса са определени чрез отворена анкета през месеците април и май. Номинираните кандидати са селектирани от 10-членно жури от бизнеса, научните среди, финансите, политиката и медиите.

Победители в категориите:

„Нормативен акт или административна практика, довели до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“ – Христиан Митев (народен представител). Номиниран за внесения законопроект за изменение в чл. 37, ал. 2 от Закона за счетоводството, с което се намалиха административните и финансови тежести за малкия бизнес на светло. Внесените предложения инициираха обсъждания, които доведоха до приемане на промени, по смисъла на които 3 637 микропредприятия - акционерни дружества и командитни дружества с акции, от 1 януари 2019 г. се освобождават от задължителен одит на годишните финансови отчети

„Личност или организация, допринесла за ограничаване на превенцията на неформалната икономика“ - Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Номинацията се дава за усилията да бъде актуализирана системата за онлайн предоставяне, регистриране и отчитане на образците на договори по чл. 114а от Кодекса на труда за наемане на работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа при обработка на насажденията и прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.

„Журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи за нетърпимост към неформалната икономика“ - Българска редакция на „Дойче Веле“. Номинацията е за разследваща журналистика, допринесла за повишаване на информираността и обществената нетърпимост към сивите практики.

''В България се събира по-добре ДДС от средното ниво в ЕС'', заяви председателят на АИКБ Васил Велев, който обобщи накратко представения днес композитен индекс на сивата икономика.

Според данните на АИКБ се отчита свиване на дела на сивата икономика.

„ДДС събираме добре, но не така стоят нещата с неформално заетите, т.нар. „случай на заплата в плик“, където трябва да се вземат много мерки. Това, което ще предложим, е в трудовите договори да се включва пълният размер на осигуровките, които трябва да се плащат по закон на база на това възнаграждение. Ще предложим екипи по региони, каквито функционират в други сфери за борба със сивите практики, контрабандата, както и обединяване на органите, имащи отношение към процесите“, допълни Велев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама