Полицията си върна контрола над парламента в Хонконг

21:00, 01 юли 19 / Свят 25 1132 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хонконгската полиция си върна контрола над парламента от протестиращите, след като използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотици, които вилнееха в сградата в ден на безпрецедентен хаос и политическо насилие.

Финансовият център беше разтърсен от три седмици огромни демонстрации срещу непопулярния законопроект, който би позволил екстрадирането на китайския континент.

Ескалация в Хонконг: Протестиращи разбиват сградата на Законодателния съвет и нахлуват с насилие

Млади, маскирани протестиращи - мнозина с жълти твърди шапки - влязоха в парламента след сблъсъци с полицията. Те претърсваха сградата, изшариха стените й с антиправителствени графити, което е несравнимо предизвикателство към градските власти.

Полицията предупреди за предстоящите си действия и веднага след полунощ служителите на реда се придвижиха от няколко посоки, изстрелвайки сълзотворен газ и държейки в готовност палките си, докато обгазяваха демонстрантите.

По-рано огромни тълпи от мирно демонстриращи активисти организираха марш, призовавайки пропекинския лидер на града да се оттегли, но атмосферата се нажежи, след като ядрото на протеста нахлу в парламента.

След като влязоха вътре, те изпотрошиха портретите на градските лидери, вдигнаха флага от британската колониална ера в главната камера и напръскаха герба на града с черна боя.

 

През последните три седмици митингите са най-яркия израз на страховете от китайското влияние на територията от десетилетия.

Протестиращите обвиняват Пекин в премахване на свободите и културата на града с помощта на неизбраните лидери на финансовия център.

Въпреки че Хонконг се върна от британско към китайско управление на 1 юли 1997 г., той все още се управлява отделно под режим, известен като "една държава, две системи".

За искрата, подпалила настоящата вълна от протести, послужи опитът на шефа на изпълнителната власт Кари Лам да приеме закон за екстрадицията, подкрепен от Пекин, който сега отложи след публичната реакция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама