Новият ЕП се събира за първото си заседание

09:25, 02 юли 19 / Свят 25 1050 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новоизбраният Европейски парламент се събира днес в Страсбург на първото си заседание. В сряда ще бъде избран председател на ЕП. В четвъртък е възможно да бъде гласувано предложението за следващ председател на Европейската комисия, ако днес Европейският съвет успее да се споразумее кого да предложи на тази длъжност.

Първото заседание на новоизбрания ЕП ще бъде ръководено от досегашния председател Антонио Таяни. Днес ще бъдат назначени отговорници за насроченото утре гласуване.

Предвижда се гласуването за председател на ЕП да бъде тайно и с бюлетини. Всеки от кандидатите ще има по пет минути за изказване пред своите колеги. Изборът може да приключи с първия кръг на гласуване, ако някой от издигнатите получи над половината гласове. В противен случай гласуването продължава до три кръга, като между първото и второто, и между второто и третото гласуване могат да бъдат издигани още кандидати, пише БТА.

Ако и след третия кръг няма ясен победител, в четвърти кръг ще бъде гласувано само за онези двама кандидати, получили най-голяма подкрепа. С четвъртото гласуване председателят бива определен с мнозинство.

Изборът на председател ще бъде последван от определянето на 14 негови заместници и петима квестори на ЕП. Също за сряда е насрочено гласуване на състава на парламентарните комисии.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама