Община в Плевенско обмисля да обяви бедствено положение заради нашествие на комари

09:35, 02 юли 19 25 1265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община в плевенска област обмисля да обяви бедствено положение заради нашествието на комари. Свръхпопулация на насекомите тази година тормози жителите на населените места по река Дунав.

Вече месец хората от Община Гулянци не могат да излязат от домовете си заради рояците, които не спират да ги хапят. Жителите на село Дъбован, намиращо се на река Дунав, подготвят дори протест.

Нашествие на комари и в Кърджали

„Наистина е ужасно. Нетърпимо е. Вечер не може да се стои навън. Всички стоим по домовете си”, разказа жителят на с. Дъбован Десислава Василева.

Местните споделят, че не помнят подобно нашествие в селото на река Дунав.

От дезинфекционната станция обясниха, че третирането против комари е трябвало да започне още през пролетта, но общините не са го направили.

„Борбата с комарите трябва да започне още през март. Да се наблегне най-вече на ларвицидните обработки. Хубаво е, докато комарите живеят все още около водните басейни да се вземат съответните мерки. Сега е малко късно. Остават ни наземните обработки със студен и топъл аерозол. Опушване и опръскване. Положението е трагично”, заяви управителят на дезинфекционна станция Елеонора Радева.

Сигнали за свръхпопулацията на насекоми има вече и в Регионалната здравна инспекция.

Пръскаме. Не мисля, че сме започнали късно. Бюджетът обаче не стига. 30 000 е сумата за пръскане. Нямаме средства за наблягане на огнищата, които се намират около реките",заяви в ефира на „Здравей, България” кметът на Гулянци Лъчезар Яков.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама