И научните институти в Унгария вече ще бъдат под контрола на Виктор Орбан

15:00, 02 юли 19 / Свят 25 981 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Унгарският парламент прие законопроект, който дава възможност за придобиване на изследователски институти от правителството на премиера Виктор Орбан, което критиците обвиняват в стремеж да контролира ключови институции и сектори.

Законопроектът, одобрен от 131 от депутатите в 199-местния парламент, дава на националистическото, антимигрантско правителство на Орбан контрола върху огромна мрежа от научноизследователски институти, които понастоящем се управляват от съществуващата от два века Унгарска академия на науките (УАН).

Критиците на Орбан казват, че след като идва на власт през 2010 г., той затегна контрола си над повечето ключови институции в Унгария, включително обществените медии, съдебната система и сектора на образованието.

Учените осъдиха този ход срещу научноизследователски институти като заплаха за академичната свобода.

Съгласно законодателството, нова институция, чиито членове ще бъдат назначени от Орбан, ще отпуска средствата за научни изследвания. Този орган също ще използва имотите на УАН и част от неговата администрация.

Основана през 1825 г., УАН е най-старата и най-голяма научна институция в страната, но правителството смята, че това е неефективна реликва на комунизма.

Понастоящем в институтите работят около 5000 служители в цялата страна, включително около 3000 изследователи, и извършват широк спектър от изследвания, вариращи от философия до музика, животновъдство до космически изследвания.

Орбан твърди, че Унгария трябва да повиши ефективността си в международната класация на иновациите и да създаде по-голяма икономическа печалба от науката.

Миналата година той създаде ново министерство на иновациите и технологиите (МИТ), за да започне да премества контрола върху научното финансиране от УАН в полза на нови проекти, основани на иновации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама