Корнелия Нинова: Предлагаме безплатен достъп до здравеопазването

15:10, 02 юли 19 / Политика 25 1561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пациентите, лекарите и медицинският персонал трябва да са акцентът при решаване на въпроса със здравеопазването. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Кюстендил, предаде „Фокус”.

Предупредителна стачка започнаха медицински сестри в Сливен

На пресконференцията стана ясно, че проблемите в сферата на здравеопазването са били обсъдени по време на заседание на Изпълнителното бюро на БСП, провело се по-рано през деня в Кюстендил.

Беше посочено, че в Дупница е закрито отделението по хемодиализа, а сега предстои закриването и на отделенията по ортопедия и хирургия, а най-вероятно и АГ отделението.

В болницата в Кюстендил през 2018 година са закрити три отделения, а от вчера - и инфекциозното отделение.

„Видин, Враца и Монтана са на протести, както знаете, по същата причина, заради закриване на отделения в болниците. Два пъти от БСП викахме министъра на здравеопазването в Народното събрание миналата седмица, за да каже какво се случва в страната – и двата пъти отказа да дойде”, заяви Корнелия Нинова.

Има липса на лекари в Спешна помощ- Варна

По думите й този въпрос вече не търпи отлагане и всички трябва да седнат, разумно и с аргументи, да говорят за решаването на въпроса със здравеопазването, като това трябва да се случи без лобистки интереси, без интереси на фирми и на частни болници.

С един акцент – пациентът, лекарите и медицинският персонал. Вече не е достатъчно само да констатираме проблема, да критикуваме грешките, но, ето, каним ги на разумен разговор. Ние слагаме на масата своите предложения, нека те да дадат техните и да намерим разумния изход от тази ситуация”, каза Корнелия Нинова.

За пациентите - предлагаме всеки да има лично медицинско досие, което да го следва навсякъде с пълна информация за заболявания, лечения и профилактика. За здравноосигурените - пълен безплатен достъп до здравеопазването. За здравно неосигурените - държавата да гарантира базов пакет за медицински услуги. За лекарствата - намаляване на ДДС,което е добра европейска практика. Ежегодно държавно определяне на цените от реимбурсния списък и контрол върху изпълнението. И четвърто, да се премахне статутът на болниците на търговски дружества. Здравето и здравеопазването не могат да бъдат обект на търговия”, посочи още Нинова. Тя обясни, че от БСП предлагат регионална структура на здравеопазването, в която в един регион да се обединят спешна, доболнична и болнична помощ и да се управляват на регионален признак.

Председателят на БСП изтъкна, че решаването на проблема вече не касае само здравния статут на българските граждани.

Заради такова закриване на болници, много хора напускат регионите. Като няма училища, болница, работа - напускат и отиват в големите градове или в чужбина. Това поставя въпроса за здравеопазването в контекста на демографската катастрофа. Кърпенето на парче повече не може да продължава. Настояваме за изцяло нов модел в здравеопазването със смяна на главното в него - сега това са финансите, нека в центъра да да бъде пациентът, лекарите и медицинският персонал”, категорична бе Нинова. По думите ѝ е добре разговорът да бъде проведен преди бюджетната процедура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама