Как полярна лисица порази учените?

19:20, 02 юли 19 / Любопитно 25 1503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Млада полярна лисица порази учените, след като успя за два месеца и половина да се премести от крайбрежието на Шпицберген до канадския остров Елсмир.

Пухкавата животинка успяла да премине през това време 3500 километра. Според гренландския вестник „Сермитсяг“ лисицата отнела дар слово на учените.

Изследователи от норвежкия полярен институт закрепили на тялото на младата самка GPS устройство и в края на март миналата година я пуснали на свобода на източното крайбрежие на главния остров от архипелага Шпицберген.

Когато се отправила на пътешествието си, лисицата била на по-малко от година. В търсене на храна след 21 дена тя вече била в Гренландия. За да направи това, тя преодоляла 1512 км.

След това неуморимата пухкава животинка продължила във втори етап от приключението си и учените я засекли вече на канадския остров Елсмир – на още 2000 км. западно. Това се случило само 76 дена, след като напуснала Шпицберген.

Изследователите били поразени не само от разстоянието, което младата лисица успяла да преодолее, но и от скоростта ѝ на движение – средно по малко повече от 546 км. на ден. Животното имало и рекордни дни, в които покривало по 155 км.

Досега при нито една полярна лисица не е забелязван такъв огромен преход.

От Полярния институт са съставили и график на движението на лисицата. Той показва, че на два пъти животинката спирала за отдих, докато се движела в северна Гренландия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама