Китай ще наблюдава гигантските си панди със софтуер за лицево разпознаване

20:20, 02 юли 19 / Любопитно 25 1131 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специалисти от китайския Център за опазване и изследване на гигантските панди в Чънду започнаха да използват софтуер за лицево разпознаване, с който разграничават толкова приличащите си муцуни на дивите гигантски панди, съобщи в. "Дейли мейл".

Първото за сезона еленче лопатар се роди в бургаския зоопарк

"Тази система и базата данни ще ни помогнат да съберем по-точна и пълна информация за популацията, разпределението на животните, възрастта им, съотношението между половете, ражданията и смъртните случаи.  Животните живеят дълбоко в планините и трудно се проследяват", каза Чън Пън от екипа.

Както и при другите подобни бази данни, системата ще използва информация от снимки, за да се научи да разграничава едно животно от друго. Общо в нея са въведени 120 000 снимки и 10 000 видеоклипа.
 
Подобна технология се използва за наблюдаване на други видове мечки, както и на лемури.

Статутът на гигантските панди беше променен от застрашен на уязвим вид през 2016 г. благодарение на усилията за опазването им. За десетилетие популацията им нарасна със 17%. Положението им обаче още е несигурно, главно заради климатичните промени, които застрашават основната им храна - бамбука.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама