Хлебарките придобиват резистентност към пестициди за едно поколение

20:40, 03 юли 19 / Любопитно 25 1577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съвсем скоро ще се окаже изключително трудно хлебарките да бъдат убити със стандартните пестициди. Ново проучване показа, че тези вредители могат да развият устойчивост на отрови, с които никога преди това не са се сблъсквали само в рамките на едно поколение, съобщава „Russia today“, цитирана от БГНЕС.

Германската хлебарка, един от най-разпространените видове – малък по размери и с изключителна бързина, който може да се открие в 85% от американските домове – бързо развива устойчивост на химикали и пестициди, показва изследването, направено от Факултета по ентомология към университета „Пардю“. Учените не просто били изненадани, но направо били „втрещени“ от еволюционните способности на малките вредители.

„Нямахме никаква представа, че подобно нещо може да се случи толкова бързо“, заяви Михаел Шарф, декан на Факултета по ентомология в „Пардю“. „Хлебарките, развиващи резистентност с такава удивителна скорост съвсем скоро ще бъдат трудни, да не кажа съвсем невъзможни за убиване с традиционните химикали.“

Женските хлебарки могат да снесат до 400 яйца през жизнения си цикъл, който продължава около 60 дни. Тези вредители се размножават изключително бързо в жилищни райони, особено на места, където се приготвя храна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама