На първо четене: Забраняват разхождането на кучета без каишка

10:43, 03 юли 19 / Политика 25 1242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни четириноги, които ги извеждат навън без намордник. Това решиха депутатите с промените на първо четене в Закона за ветеринарномедицинската дейност, предаде БГНЕС.

Депутатите обсъждат забраната за свободно разхождане на кучета

Законодателната инициатива за по-строг контрол върху стопаните на четириноги е подета от група народни представители от ГЕРБ, а повод за нея станаха зачестилите инциденти с нападения от пуснати на свобода кучета, които понякога завършват фатално.

„Осъзнаваме, че общественият интерес през последните десет години бе насочен основно към проблема с безстопанствената и бездомни кучета и овладяване на популацията. Така на заден план останаха обществените отношения, свързани с отглеждането, безконтролното пускане и разхождане на кучета“, заяви по време на дебатите Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е сред вносителите.

Според нея предложенията ще повдигнат много въпроси и ще предизвикат широк обществен дебат по темата, в който тя призова да се включат всички заинтересовани страни. По думите и е трябва да бъде подложена на обсъждане и възможността за евентуална забрана за отглеждане на някои породи кучета или въвеждане на лицензионен режим за това.

С гласуваните на първо четене промени на 500 лева се повишава и санкцията за разхождане на кучета в забранените от общините за места, каквито са детските площадки например. Предвидени са и няколко изключения. Няма да бъдат глобявани собственици, които разхождат любимците си в обособени за това места, извън населените места или ги използват при лов.

Контролът по изпълнението остава задължение на съответната община.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама