Вечната Амбър на конкурсите за шеф на БНТ прояви недостатъчна компетентност

11:40, 03 юли 19 25 1830 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вече стартираха изслушванията за кандидатите за генерален директор на БНТ пред СЕМ. Първи пред членовете на регулатора концепцията си защити Сашо Йовков. Известният спортен журналист се бори за пореден път в надпреварата, нареждайки се в статистиката до Радослав Главчев.

Извън заучените и предварително подготвени тези Йовков се изказа неподготвен по няколко въпроса, свързани с работата на телевизията. Един от тях е свързан с прословутия бюджет на “Стани богат”. Външната продукция стана любима дъвка на кандидатите за поста, въпреки несъмнения позитив, който дава за националната телевизия.

Цялата истина за „Стани богат“ - скъпо или евтино е излъчването му?

Според Йовков бюджетът на “Стани богат” наистина е твърде голям и той ще види как може да намали себестойността на играта. Идеята, която кандидатът лансира пред Съвета за електронни медии, е вътрешен екип да произвежда шоуто.

Вечната Амбър на конкурсите за БНТ обаче се оказа значително неподготвен, тъй като изрично изискване на лицензодателите на играта е тя да се прави от същия екип, който я прави по Нова. Причината е, че Сони рядко сменят телевизията, която излъчва даден формат и те не желаят да има спад в качеството на продукта.

Към момента в националната телевизия не просто няма технически капацитет за производство на игра от подобен мащаб, но липсват и опитни редактори и екип за подготовка на въпроси.

Изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

Според Йовков изтичане на пари има и покрай външната продукция “Пътеки”. Източници от телевизията обаче отбелязват, че предаването е с изключително нисък бюджет, при това - плащан нередовно, както често се случва с външните продуценти като цяло.

В частта от събеседването, в която журналисти и служители на БНТ можеха да задават въпроси, се включи и видният синдикалист в пенсионна възраст Емил Розов. Популярният в близкото минало журналист обясни, че едва ли не имало омерта между външните продуценти и малцина се допускат да правят предавания.

След експозето си, Розов (който в последните години бе на косъм от уволнение заради гафовете си в работата именно с външните продукции на БНТ, за които отговаря), подаде топката на Сашо Йовков, за да може последният да доразвие тезите си за външните продукции.

Така Йовков отбеляза, че щял да залага на “млади продуценти”, които “не са толкова гладни”. С други думи - ще се обърне към екипи с малък опит и без добра техническа обезпеченост. До какви крайни продукти ще се стигне - не е ясно.

Като цяло кандидатът за генерален директор на националната телевизия даде тон за очертаващата се изключително слаба поредица презентации. Въпреки доброто си начало, Йовков бе неуверен и притеснен при отговорите на въпросите и така и не даде задоволителна конкретика на членовете на регулатора.

Кои са шестимата кандидати за генерален директор на БНТ?

Днес изслушванията продължават с Никола Тодоров и Явор Симов. Бившият оператор вече се е представил на дискусия със синдикатите на БНТ. Според запознати, Тодоров искрено е озадачил присъстващите с тоталната липса на концепция за управление. Бившият репортер Явор Симов пък е отказал да се срещне с телевизионните синдикати.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама