Шести блок на АЕЦ ''Козлодуй'' отново е пуснат в експлоатация

18:30, 03 юли 19 25 1475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В 17:52 часа днес шести блок на АЕЦ “Козлодуй” беше включен в енергийната система на страната, след като по-рано днес беше спрян заради дефект в електрическата му част. Това потвърдиха от централата.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е изключен след задействане на електрическа защита

''Късо съединение е причината за спирането на Шести блок на АЕЦ ''Козлодуй'''', това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти.

Повредата е била извън радиоактивната зона и не е представлявала заплаха за хората и околната среда.

По думите на енергийния министър в 13:50 ч. днес се е задействала електрическата защита заради късо съединение. Екипът на централата веднага се е заел с отстраняването на аварията и енергоблокът е бил въведен обратно в системата в 17:52 ч., като в рамките на денонощието трябва да достигне пълната си мощност.

„Няма проблем, хората трябва да бъдат спокойни. Бизнесът също. Има достатъчно електрическа енергия”, допълни Петкова.

Извършени са необходимите проверки, които потвърждават, че всички системи и съоръжения на блока работят нормално.

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността. 

Петкова каза още, че в тези дни има рекордно предлагане на борсата.

„Мащабите достигнаха до 31 276 MW/h. Не е налице дефицит на предлагане на електрическа енергия. ТЕЦ „Марица Изток 2“, Националната електрическа компания и АЕЦ „Козлодуй“ предлагат своята електрическа енергия“.

„От една страна по ангажимента с БЕХ - електричество и от друга страна всички други свободни количества електрическа енергия се търгуват само пред българската независима енергийна борса на нейните различни платформи. Никъде няма ниски цени, вие виждате какви са цените и на другите борси“, обясни министърът.

„Причините за това са комплексни. На първо място завишените цени на емисиите. При всички случаи, аз съм сигурна, че и от страна на регулатора ще бъдат предприети действия да бъде изисквана информация във връзка с вчерашната ситуация на пазара. Надявам се регулатора в рамките на своите компетентности да извърши проверки, така че да видим дали наистина има проблеми или е просто някакво моментно състояние на пазара“, каза още Петкова. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама