Станишев: Не е изключено социалистите в Европарламента да блокират гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

19:10, 03 юли 19 / Политика 25 1038 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Не е изключено социалистите в Европарламента да блокират гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК'', заяви пред „Фокус“ президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Той допълни, че дали това ще се случи, е все още рано да се каже, но уточни, че още по време на преговорите е отправил препоръка към колегите си премиери социалисти, че ако съгласуваният пакет не е в интерес на политическите цели на европейските социалисти - да не се приема.

Сергей Станишев: Отказах се от поста председател на ЕП, не исках да правя социалистите заложници

Той препотвърди подкрепата си и тази на групата към водещия кандидат на левицата за председател на ЕК – Франс Тимерманс, който, по думите му, единствен е имал ясна визия за промени, за работа в Комисията и за приоритети.

Станишев обясни, че в този си вид пакетът от номинации за лидери на ЕС създава проблеми от гледна точка на доверието на гражданите към блока, както и по въпроса за подкрепа на кандидатурата за председател на ЕК.

Сергей Станишев се е отказал от номинацията му за председател на ЕП

„Първият проблем е за доверието на гражданите и отношението към институциите, защото те не разбират, какво точно се решава, защо и как и не виждат принципност и последователност. Вторият проблем е вече въпросът за подкрепа на кандидатура за президент на ЕК, тъй като както нямаме никаква представа и информация за вижданията на тази кандидатура, за нейното разбиране за Европа, за политическите приоритети. И мога да ви кажа, че за Групата на социалистите въпросът изобщо не е решен. Ако ние не видим промяна в политиките от това, което досега прави ЕНП, автоматичност в подкрепата не може да има“, каза президентът на ПЕС.

Станишев допълни, че след като вече 20 години е начело на ЕК, ЕНП носи голяма отговорност за разочарованието, което съществува в Европа.

Той обясни, че ако номинацията за председател на ЕК не се гласува, това ще бъде в рамките на правилата на ЕС, защото Съветът има правомощието да предлага кандидат, а ЕП има правомощието да утвърждава или да не утвърждава предложения кандидат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама