Автопоход и митинг пред парламента срещу промените в Закона за закрила на детето

07:05, 04 юли 19 / Политика 25 1258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Автопоход под надслов "Против промените в Закона за закрила на детето" ще се проведе в София. Той се организира от националната група "Не" на Стратегията за детето 2019-2030 г." и ще блокира за два часа движението в локалното платно на булевард „Цариградско шосе“, в посока Орлов мост. Протестиращите искат да изразят подкрепата си за представителите на националната група, които ще се срещнат с депутати във връзка с неприемливите за тях промени, които по думите им обхващат 27 закона.

Бисер Петков: Неоснователно се смята, че държавата ще отнема деца при фалшиви сигнали

От групата "Не" на Стратегията за детето 2019-2030 г." припомнят, че не са съгласни неправителствени организации да предоставят социални услуги и телефонната лини за деца в риск да се обслужва от Асоциация "Анимус". Според тях чуждото финансиране на повечето такива организации прави страната ни пряко зависима от небългарски интереси и подкопава суверенитета на България.

Омбудсманът: Стратегията за детето трябва да бъде оттеглена, а не замразена

Протестиращите се противопоставят и на термините „риск от увреждане“, „риск от изоставяне“, „емоционално насилие“ и „бедност“ като довод за отнемане на дете. От групата твърдят, че има направени промени в 27 закона, свързани с правата на децата, и настояват за отмяната им. Посочват също, че не желаят детско правосъдие и отнемане на деца по несъстоятелни доводи или поради бедност.

Автошествието ще започне от локалното платно пред Интер Експо център малко след 10 часа и ще се придвижи до Народното събрание.

Пред парламента протестиращите ще проведат митинг с обикаляне около сградата, а колите ще бъдат паркирани при храма "Александър Невски".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама