Емил Кошлуков пред СЕМ: БНТ не може да си позволи скъпи спортни права

15:21, 04 юли 19 25 1575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"В "Референдум" скъпата част е договорът с "Алфа рисърч" - той е четири пъти по-голям от хонорарите, които вземат хората в предаването. Не мога да продължа този договор, прекалено скъп е. "Стани богат" не може да продължи, твърде скъпо е за мен. Категорично рейтингът му е много висок, но ние не можем да си го позволим". Това каза Емил Кошлуков на изслушването пред СЕМ за генерален директор на Българската национална телевизия, предаде "24 часа". В момента Кошлуков е временно изпълняващ длъжността директор на обществената телевизия и е предприел мерки за оздравяването й след оповестяването на големия дефицит в бюджета й.

Според него първата стъпка за развитие на БНТ е оздравяването й. "Ако сега се справим с дефицита, но догодина натрупаме същия такъв, какъв е смисълът? Важно е да излекуваме болестта, а не симптомите", заяви той.

Относно проблематичната тема за закупуването на правата за излъчване на спортни събития Кошлуков заяви: „Френската обществена телевизия, която има френски представител на световното по футбол и отборът дори печели, не купува правата. Излиза, че или те не си изпълняват обществената мисия, което не ми се вярва, или че не могат да си го позволят. Излиза, че ние, които имаме в пъти по-малък бюджет от тях, сме по-богати за спортни права. А ние излъчваме целия спорт, който съществува на планетата“.

По думите му, ако БНТ 3 не може да функционира като спортен канал, то той би бил заличен под негово ръководство. „Спортните права са лукс, който БНТ не може да си позволи. Това е вратата, през която изтичат десетки милиони“, каза още кандидатът за генерален директор на БНТ.

Да създаде пътна карта за мултимедийното развитие на Българската национална телевизия – това е сред акцентите в представената от Емил Кошлуков концепция пред СЕМ. Според него БНТ не среща толкова голяма конкуренция в лицето на големите частни телевизии като bTV и Нова телевизия, а в това на мощните търговски медии от ранга на Netflix и Amazon.

Пред членовете на Съвета за електронни медии той изтъкна, че БНТ трябва да се развива и на новите платформи, като по-конкретно визира създаването на мобилно приложение, с което „зрителят“ да може да получи своевременно известие за случила се новина, предаде "Монитор".

В концепцията му влизат още създаването на нови предавания, силен акцент върху филмовото производство, технологично обновление и нови органи на управление. Кошлуков възнамерява да развие и програмен съвет – консултативен орган, чиито членове да бъдат строго определени (като директори на различни звена, представители от Обществения съвет на БНТ) и да носят заедно отговорността. „Важно е програмата да не се базира на еднолични решения на принципа „Това ми харесва, ще го включа в програмата“, изясни още той.

Сред заложените принципи в идеята му за развитие на обществената медия влиза и по-голяма прозрачност и отчетност, включително и към СЕМ. "Първо трябва да свалим нашите карти – да се открием пред обществото, и след това можем да искаме пари", аргументира се той.

Кошлуков предложи СЕМ да може да коригира концепцията на генералния директор, така че да се предотвратят нови големи дефицити в бюджета и големи грешки. Той даде пример с това, че Съветът за елетронни медии сега избира кандидат, който представя концепцията пред тях. Тя може да бъде блестяща, но един пропуск или грешка в нея, да предизвика големи проблеми в бъдеще.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама