Македонският министър на външните работи: Присъединяването към ЕС е завършване на общността, не разширяване

21:10, 04 юли 19 / Свят 25 875 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонският министър на външните работи Никола Димитров заяви на пресконференция в Познан, че влизането на страните от региона в ЕС е окомплектоване, а не разширяване на общността.

„Когато размишляваме за региона, ние мислим, че регионът граничи с ЕС, а практически нашият регион е заобиколен от държави-членки на ЕС. Когато един ден тези страни заслужат и влязат в ЕС, картата на ЕС няма да стане по-голяма, думата разширяване не отразява реалността, по-добра дума е окомплектоване“, обясни Димитров в Познан, където се провежда срещата на върха за Западните Балкани в рамките на Берлинския процес.

Външните министри от Берлинския процес се срещат в Познан

Той отбеляза също, че Берлинският процес, в който тази шеста среща е организирана за Западните Балкани, не е заместител на процеса на присъединяване към ЕС, а подготовка за него.

„Трябва да сме доволни от постигнатото, Берлинският процес започна с дневния ред на пътната карта, разширен със създаването на регионална икономическа зона, двата проекта са подготовка за присъединяване, подготовка за участие в пазара на ЕС“, каза Димитров на пресконференцията.

Димитров потвърди новината, че следващата година Северна Македония заедно с България ще е съпредседател на срещата на върха за Западните Балкани, която, каза той, е важна символика, особено след напрежението със съседа и "неестествената неблизост", създадена между двете страни.

България и Северна Македония ще председателстват Берлинския процес

"Убеден съм, че това съпредседателство ще бъде успешно, ще бъдем практични, ще се съсредоточим върху резултатите, ще запазим положителния опит на полското председателство и ще работим в тясно сътрудничество с Берлин и с гражданските сдружения, които имат разумни и творчески идеи", добави министърът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама