България губи 7 млн. евро по програмата за рибарство

10:25, 05 юли 19 / Политика 25 1213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Земеделският министър Десислава Танева незабавно е отстранила Юлиян Марков, шеф на дирекцията, след като Европейската комисия ни е уведомила, че заради неизпълнени проекти реже част от парите за важни за българския бизнес дейности

България губи 7 милиона евро по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР) заради забавени процедури от Управляващия орган на програмата. В писмо Европейската комисия уведомява България, че бюджетът на програмата ще бъде намален на 106 млн. евро заради неизпълнение на проекти и неуспешно усвояване на бюджета.

Министър Десислава Танева е уволнила незабавно Юлиян Марков, управлявал дирекция “Морско дело и рибарство” в земеделското министерство. Новината за отстраняването бе потвърдена от негови подчинени, които твърдят, че шефът им е демонстрирал изключително близки връзки и отношения с предишния земеделски министър Румен Порожанов.

Юлиян Марков е бил начело на важната за бизнеса структура “Морско дело и рибарство” през последните две години, която е отговорна за прилагането на мерките по рибарската програма.

Бенефициенти обаче споделят, че точно в този период има огромно забавяне при обявяването на мерките, неизпълнение на графика и липса на диалог и контакт с Управляващия орган на програмата.

Според източници от министерството на земеделието след светкавичното уволнение на Юлиян Марков министър Десислава Танева е назначила Стоян Котов, на когото било възложено да се преодолее спешно закъснението с договарянето и разплащанията.

Експерти стартират и срещи, на които бенефициентите ще получат информация и разяснения по предстоящите приеми, за да бъдат избегнати трудности при кандидатстването. Ще се оптимизират и сроковете за оценка на проектите и договаряне на средства, достигащи повече от 85% от бюджета на ПМДР до края на 2019 г. Ще се съкратят и сроковете за обработката на подадените искания за плащане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама