Кои кучета са най-агресивни?

17:40, 05 юли 19 / Любопитно 25 337 Topnovini
1

Кучетата, които са със средно положение в глутницата - нито най-горе, нито най-долу, се държат най-агресивно едно с друго, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Според повечето теории за агресията в социалната йерархия, тя се увеличава колкото по-високо е положението. Изследване на улични кучета в покрайнините на Рим обаче показа, че най-доминантните проявяват най-малко агресия. Най-много е тя по средата на йерархията, където по-трудно се предвижда кое животно е по-силно.

На първо четене: Забраняват разхождането на кучета без каишка

Йерархията помага на кучетата да пестят енергия, която те изразходват главно за търсене на храна и партньор. Когато кучетата си знаят мястото, се бият по-малко помежду си.

Учените от университета на Екстър заедно с римските им колеги определиха, че полът и възрастта определят социалната организация на глутниците. По-възрастните кучета доминират над по-младите, както и мъжките над женските, когато са на една възраст.

Доминантните кучета се разпознават по правия гръб, вдигнатата опашка и глава. Такива животни често поставят лапите си върху гърба на другите с по-ниско положение.

Кучетата с ниско положение държат главата си по-ниско, а ушите им са клепнали. Те избягват пряк очен контакт, често лягат и оголват корема си.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани