ГЕРБ: Не ограничаваме стопаните на кучета

12:30, 05 юли 19 / Политика 25 1103 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наслагва се мнение сред обществото, че вносителите са предложили текстове, които ограничават собствениците на домашни любимци, конкретно кучета, а промените в закона са твърде рестриктивни. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по земеделие и гори Мария Белова, предаде БГНЕС.

На първо четене: Забраняват разхождането на кучета без каишка

Тя подчерта, че с предложените от ГЕРБ промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност не се налагат допълнителни ограничения на стопаните на четириноги, а режимът на разхождането им в градска среда дори се облекчава. В сега действащите текстове всички кучета трябва да бъдат разхождани с каишка, независимо от техния размер, а новите предложения предвиждат задължителен повод само за тези с тегло над 5 килограма.

Нови санкции за стопаните на кучета

Мария Белова припомни още, че е предложен максималният срок между двете четения на законопроекта, което ще помогне в него да бъдат чути всички заинтересовани страни – стопани, експерти и дори пострадали от ухапвания от кучета.

Съпартиецът й Маноил Манев уточни и как стои въпросът със задължителното носене на намордник, ако кучето е агресивно. „Намордникът и килограмите, посочени по този закон, нямат нищо общо. Намордникът, и по сега действащото законодателство, е свързан единствено с агресията на кучето. И към момента преценката дали кучето е агресивно е на собственика. Наказанието, което ще понесе, ако не е преценил правилно своето животно, пак е за негова сметка“, обясни той.

Питбули нападнаха дете в София, родителите издирват собственика

С предложението за промени се завишават и глобите. Собствениците на кучета с тегло над 5 килограма, които ги разхождат без повод в урбанизирана среда, ще бъдат санкционирани с 300 лева. На 1000 лева пък скача финансовата санкция заради агресивни кучета, които не носят намордник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама