"Алибаба" спонсорира китайския женски футбол със 145 млн. долара

14:50, 05 юли 19 / Свят 25 1260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вторият най-богат човек в Китай – Джак Ма, ще допринесе със 145 млн. долара за китайския женски футбол, който въпреки ниските финансови средства се справя по-добре от мъжете. Даряването с 1 млрд. юана (145 млн. долара) от Ма – основателя на търговския онлайн гигант "Алибаба" – и още две благотворителни организации ще бъде разпространен в следващите десет години.

Финансовите средства ще допринесат за „предотвратяване на контузии и лечение, кариерно равитие на отказали се футболистки, техническо развитие и треньорско обучение, и младежко развитие“, се казва в съвмествно изявление. Китай достигна до Световното първенство за жени във Франция за седми път в последните осем издания на Мондиала, като в това отношение е далеч пред своите колеги при мъжете.

Но женският национален отбор постига повече с по-малко подкрепа, и професионалният женски футбол в Китай е по-рядко забележим и посещаван по време на мачове. Тимът се представи добре във Франция, като отпадна във фазата на осминафиналите. В последните години Китай загуби от своите позиции, след като достигна преди 20 години финала на Световното срещу САЩ, където загуби с дузпи, и експерти са на мнение, че без необходимото финансиране, жените ще отстъпят още.

"Алипей", благотворителната организация на "Алибаба", ще финансира по-голямата част от инициативата, се казва в официално изявление. Финансовата опора идва от различни фондации, основани от Ма, и вицепрезидентът Джоузеф Цай. Трите страни целят да направят футбола „по-устойчив и достъпен за момичета и жени в страната“. Цай Юн, член на комитета на Китайската футболна асоциация, нарекоха спонсорството „безпрецедентно“. Алибаба има минимален дял в представителя на китайската Суперлига Гуанджоу Евъргранде.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама