Дуда: Политиката против разширяване на ЕС ще доведе до дестабилизация на Балканите

14:47, 05 юли 19 / Свят 25 1116 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полският президент Анджей Дуда коментира днес, че липсата на европейска интеграция със сигурност ще забави развитието и ще предизвика нова дестабилизация на Балканите, отбелязвайки, че Варшава подкрепя политиката на разширяване.

Откриването срещата на ръководителите на правителствата на Западните Балкани в Познан, той заяви, че в Европа днес съществува икономическа и социална криза, но те винаги са налице, цитира МИА.

„Новите членове не носят нови кризи, а напротив, нови енергии, решения, перспективи. Считам, че и в този случай това е така. Новата власт на ЕС не трябва да пречи на разширяването. ЕС трябва да се отвори за новите държави“, каза Дуда.

Той добави, че всеки е наясно с бурната история на Балканите и че трябва да се работи върху това никога да не се повтаря.

Борисов в Познан: Изграждането на Коридор №8 е в интерес на европейската сигурност

„Ако ЕС се откаже, това ще доведе до нова дестабилизация на региона. Това трябва да бъде ключовото послание от срещата на върха в Познан - че пътят към ЕС не е безкраен, с постоянно поставяне на нови цели“, каза полският президент.

Дуда подчерта, че бъдещето на Балканите зависи от реформите в икономиката и сигурността, както и от реформите в областта на върховенството на закона.

Той отбеляза също, че Балканите са неразделна част от Европа в географски, културен, исторически смисъл и че без пълната им интеграция Европа няма да диша с пълен капацитет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама