Отливът на туристи от Черноморието засега е 5-8%, очаква ни труден сезон

16:29, 05 юли 19 25 3144 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Между 5 и 8 на сто е спадът на туристите на този етап по българското Черноморие. Тези прогнозни данни съобщи в парламента министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й това са реалистични и очаквани данни с оглед на силната конкурентна среда, предаде БНР.

"Обелязахме, че ни очаква един изключително труден сезон. Големи наши преки конкуренти и дестинации като Турция, Тунис, Египет имат изключително сериозна политика по отношение на субсидирането и, съответно, насочването на туристопотока към тях. Още тогава отбелязахме, че ще имаме лек спад през летния туристически сезон. Правим всичко възможно да привлечем интереса към записванията в последния момент към България и, съответно, късните записвания", подчерта Ангелкова.

Министерството на туризма подготвя специален механизъм за подпомагане на организирания туризъм по опита на Гърция, Испания, Хърватска и Кипър. Механизмът ще бъде подложен за обществено обсъждане през август и ще заработи за летния сезон догодина:

"Да може големите туроператори, които са водещи в определянето на пазара и туристопотока за всяка една от страните да го имат в предвид и съответно да насочат капацитет както от чартърни полети, така и от туристи, към нашата страна за лято 2020 година".

"Министър Ангелкова се прави на изненадана в момента, когато тенденцията към спад е ясна и тя се дължи на лошо управление, и ако трябва да търсим неговия синоним, той се нарича Ангелкова. Тя наследи една възходяща тенденция – 19%, след това 15%, след това 5 и 8. Сега тя говори за 8% очакван спад. Само ще ви кажа, че при голямата икономическа криза от световен мащаб 2008-2009 г. спадът в българския туризъм беше около 7,5%“, пък смята бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев пред БНР.

“Тогава, когато се отчита от Министерството на финансите и от премиера ръст на българската икономика от 4%, туризмът ни бележи спад от 8% и това е, което се очаква, а може да бъде и повече. Нямаме кризиснообразуващи фактори, нека да бъде така добра министър Ангелкова да обясни, след като ние нямаме криза нито в световен, нито в европейски, нито в български мащаб – икономиката ни върви нагоре – защо туризмът спада?“, попита Бранимир Ботев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама