Подписаха Меморандум за създаване на институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа

21:30, 05 юли 19 / Свят 25 1696 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В рамките на Срещата на върха в Познан беше подписан Меморандум за рамково сътрудничество за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа.

От българска страна документът подписа министър-председателят Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов: Благодаря, че го има Берлинския процес (ОБНОВЕНА)

Меморандумът поставя началото на тригодишен подготвителен етап за изграждане на уникално за региона високо-технологично съоръжение за туморна терапия и биомедицински изследвания с протони и тежки йони от най-съвременен тип.

По време на подготвителната фаза ще бъде проектиран дизайнът на изследователското съоръжение и ще бъде подготвен необходимият експертен капацитет от учени, инженери, медицински лица и технически персонал за осигуряване на работата на бъдещия Институт.

Средствата за подготвителната фаза са от Рамковата програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз Хоризонт 2020. Очакват се допълнителни финансови средства за обучение и апаратура от Европейската организация за ядрени изследвания, Международната агенция за атомна енергия и Центъра за изследване на тежки йони в Дармщат, Германия.

С включването си в инициативата, осъществявана под наслова „наука за мир“, България, наравно с останалите страни в проекта, заявява своята воля за укрепване на взаимното сътрудничество към постигане на устойчиво социално-икономическото развитие и повишаване на конкурентоспособността на региона на Югоизточна Европа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама