Саудитският крал посрещна британския финансов министър за преговори в търговията

15:49, 07 юли 19 / Свят 25 952 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кралят на Саудитска Арабия Салман е домакин на британския финансов министър Филип Хамънд за преговори в западния град Джеда, съобщиха държавните медии. Срещата е на фона на възобновените перспективи за придобиване на чуждестранни акции на петролния гигант „Арамко“.

Лидерите обсъдиха начините за "засилване на икономическото и финансовото сътрудничество" и разгледаха въпросите по сигурността вследствие на "иранските заплахи" за регионалните водни пътища.

Посещението на Хамънд идва, след като саудитският принц Мохамед бин Салман повтори миналия месец, че публичното предлагане на "Арамко" - наречено потенциално най-голямата продажба на акции в света - ще се проведе в края на 2020 или началото на 2021 година.

Саудитска Арабия не е обявила къде ще се проведе листинга, но Лондон, Ню Йорк и Хонконг се борят за част от много разгласеното събитие.

Хамънд бе придружен от шефа на Лондонската фондова борса Дейвид Шуимър и инвестиционния министър Греъм Стюарт по време на двудневното му посещение в Джеда, което започна в събота.

Саудитска Арабия планира да продаде до 5% от най-голямата енергийна компания в света и се надява да събере до 100 милиарда долара.

Планираното събитие е крайъгълният камък на програма за реформи, предвидена от принц Мохамед за отрязване на икономиката на Саудитска Арабия от зависимостта й от петрола.

Посещението на Хамънд идва след очевидното охладняване в отношенията миналия месец, когато Великобритания временно прекрати одобряването на нови саудитски лицензи за износ на оръжие. Решението бе взето, след като британски съд нареди на правителството да "преразгледа" продажбите, водещи до увеличение на жертвите на цивилни в Йемен. Конфликтът отне живота на десетки хиляди души и предизвика това, което ООН описва като най-лошата световна хуманитарна криза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама