Загина спечелилият шанса да стане първият чернокож астронавт от Африка

21:20, 07 юли 19 / Свят 25 1331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Южноафриканецът, спечелил шанса да бъде първият чернокож жител на Африка, който да полети в космоса, загина при катастрофа с мотоциклет, преди да превърне мечтата си в реалност, съобщиха от семейството му.

Мандла Масеко, диджей на непълно работно време и кандидат-офицер от Южноафриканските военновъздушни сили, получи прякора "афронавт", след като победи в през 2013 г. в конкурс, организиран от американски космическа академия, съобщи БГНЕС.

30-годишният Масеко победи други участници от 75 страни, за да бъде избран за един от 23-та, които ще предприемат едночасово под-орбитално пътуване на космическия кораб „Lynx Mark II”.

Роден в семейство на хигиенистка и производител на автоматични инструменти в малко градче, близо до столицата Претория, неговата победа беше източник на национална гордост, заради шанса да постави Южна Африка на „галактическата карта“.

Той прекара една седмица в космическата академия „Кенеди“ във Флорида, където преминава обучение за астронавт.

Докато е там, той се среща и позира за снимки с американския астронавт Бъз Олдрин, който е вторият човек, стъпил на Луната след Нийл Армстронг като част от космическата мисия на „Аполо 11” от 1969 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама