Характерът на стопаните на котки може да влияе на поведението на любимците им

18:00, 08 юли 19 / Любопитно 25 1132 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Кишинев, Молдова се проведе международно изложение на котки, в което участваха повече от 100 породисти котки от Молдова, Украйна, Русия и Румъния
В Кишинев, Молдова се проведе международно изложение на котки, в което участваха повече от 100 породисти котки от Молдова, Украйна, Русия и Румъния

Поведението на котките може да е отражение на характера на техните стопани, пише сп. "Пийпъл", позовавайки се на британско изследване, публикувано в сп. "PLOS One".
 
Известно е, че маймуните са добри имитатори, но съдейки по резултатите от настоящото проучване, е възможно същото да се отнася и за котките.

Изследването на специалисти от университета "Нотингам Трент" и университета на Линкълн е обхванало над 3000 собственици на котки във Великобритания. Участниците е трябвало да отговарят на въпроси за собствените си характери, както и за тези на питомките си.
 
Стопаните са оценявани по Петфакторния модел за личността (Голямата петорка) - екстроверсия (extroversion), невротизъм (neuroticism), насоченост към другите (agreeableness), отвореност към опита (openness) и съзнателност (conscientiousness).

Авторите на изследването са установили, че различните черти на стопаните са свързани с различно поведение при котките. Например, собствениците, които са съобщили за поведенчески проблеми при питомките си, са имали по-високи резултати по показателя невротизъм. 

Оказало се също, че котките на по-невротичните стопани по-често страдат от болести в резултат на стрес и наднормено тегло, и имат по-агресивни, тревожни или боязливи характери. От друга страна питомките на насочени към другите собственици по-често са с нормално тегло и по-рядко са агресивни, сдържани и отбягващи.

По подобен начин родителите влияят върху децата си. В предишни изследвания тенденцията е наблюдавана и при собственици на кучета.

"Много стопани гледат на питомците си като на членове на семейството и формират близки социални връзки с тях. Следователно е напълно възможно домашните любимци да се повлияват от начина, по който хората взаимодействат с тях, и съответно различните им характери да са отражение на тези на собствениците им", казва Лорън Финка от изследователския екип от университета "Нотингам Трент".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама