Обвиниха настоящ и бивш директор на Военното разузнаване за длъжностни престъпления

11:05, 08 юли 19 25 1844 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военноокръжна прокуратура – София ръководи досъдебно производство за престъпления по служба, извършени от висши офицери в Служба „Военна информация“ (СВИ) в Министерство на отбраната. Разследването е стартирало след извършена проверка от ДАНС и сигнали, изпратени от ръководството на ДАНС до главния прокурор.

Събрани са доказателства за това, че в периода 1- ви април 2016 г. – 1-ви май тази година са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Разрешенията за достъп до класифицирана информация с ниво „Секретно“ и „Строго секретно“ били издадени от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“-МО, а не от компетентния орган – ръководителя на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, тъй като достъп е бил предоставен на 504 лица в нарушение на разпоредбите на закона.

Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация (КИ) на НАТО и ЕС от ДКСИ.

Тези факти са отразени в сигналите на ДАНС, станали причина за образуване на досъдебното производство.

В периода 1-ви април 2016 г. – 21-ви май 2018 г. Директор на Служба „Военна информация“ е бил о.р. бригаден генерал С.Д., а в периода 22-ри май 2018 г. – 1-ви май 2019 г. директор на службата е бригаден генерал П. А.

И двамата директори на службата за сигурност - бригаден генерал Светослав Даскалов, който е ръководил структурата от април 2016 г. до 21 май тази година и бригаден генерал Пламен Ангелов, който е в момента на поста, не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в Закона за военното разузнаване по ръководство, организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и допуснали служителите по сигурността на информацията в СВИ да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават, тъй като е изключително правомощие на директора на Служба „Военна информация“ – МО.

На 30-ти май тази година под ръководството на ВОП –София бившият директор на СВИ С.Д. и настоящият директор на службата П.А. са привлечени като обвиняеми за извършени престъпления по служба от Наказателния кодекс и са им взети мерки за неотклонение „Подписка“.

На 31-ви май тази година ВОП - София е сигнализирала министъра на отбраната за това, че в качеството на обвиняем е привлечен настоящият директор на СВИ- П.А., с предложение за временно ограничаване на достъпа до КИ и отнемане на издаденото му разрешение за достъп, както и предприемане на действия за контрол и гарантиране спазването на ЗЗКИ в СВИ-МО.

От СВИ са изискани множество документи, включително и издадените незаконосъобразно разрешения за достъп до класифицирана информация в оригинал, извършени са разпити на 25 свидетели, назначена е техническа експертиза.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“- МО. Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, оправени до прокуратурата.

ВОП –София е възложила на АДФИ извършване на финансова инспекция, резултатите от която се очакват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама