Поглед назад: Първият човек, преплувал 100 м под една минута

08:30, 09 юли 22 / Поглед назад 25 6279 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Всеки знае кой е Тарзан, но малко хора си спомнят кой е Джони Вайсмюлер. А вие чували ли сте за него?

На 9 юли 1922 г. Петер Йонас (Джони) Вайсмюлер става първият човек в историята, преплувал 100 метра под една минута. Той регистрира впечатляващите 58.6 секунди в тази най-популярна дистанция. Печели общо 5 златни олимпийски медала (от летните Игри през 1924 и 1928 г.) и един бронзов медал във водната топка.

Роден е на 2 юни 1904 г. близо до град Тимишоара, днешна Румъния. Някои считат, че е унгарец по произход, защото е роден на територията на тогавашна Австро-Унгария. Като дете, на 9 години, той се разболява от полиомиелит и лекарите посъветвали родителите му, за да се ускори оздравяването, детето да се занимава с плуване.

На националния шампионат на САЩ през 1921 г. в Брайтън Бийч плува под световния рекорд на 100 ярда. Спортните коментатори не пестят суперлативите. Наричат го „принцът на вълните“, „човекът-хидроплан“, „чикагската вихрушка“. 

През 1927 г. една трагедия хвърля в шок цяло Чикаго. В мичиганското езеро потъва корабчето за екскурзии „Фаворит“. Удавят се 27 човека, между които 16 деца. Джони и брат му по стечение на обстоятелствата са на местопроизшествието и спасяват няколко човешки живота. 

За цялостната си кариера подобрява 67 световни рекорда. Още като дете обаче той пристига в САЩ и се установява в Чикаго. След като приключва състезателната си дейност, Джони се превръща в плувеца, спечелил близо два милиона долара от като кино звезда.

Става актьор, като играе ролята на Тарзан в 12 различни филма. Неговият характерен вик и до ден днешен е познат по целия свят. Вайсмюлер е най-сполучливият Тарзан в историята на филмирането на човекът-маймуна.

Джони Вайсмюлер пробва късмета си и в други филмови продукции, но през 1956 г. окончателно се отказва от киното. През следващите години отново е на снимачната площадка – този път в телевизията. Пробва се и като каскадьор.

Финансовото му положение не е добро. Всъщност той никога не е имал финансов съветник или финансов мениджър. Парите не се задържат дълго в джоба му, пръстите му са широки. 

Джони Вайсмюлер се жени 5 пъти, има двама сина и две дъщери. От 1963 г. до края на живота си е женен за Мария Бауман.

В началото на 70-години Вайсмюлер опитва да създаде верига вегетариански магазини и ресторанти за здравословно хранене, носещи неговото име. Създава корпорация за тази цел, но напълно се проваля. През 1973 г. по ирония на съдбата е принуден да работи отново като пиколо в казино „Сизър’с Палас” в Лас Вегас.

През 1974 г. претърпява злополука при скок от висок бряг и си чупи и двата крака. В последствие се установява и сърдечен проблем. През 1977 г. претърпява серия инсулти. През 1979 г. заедно със съпругата си се преселва в Акапулко, където някога е сниман последният му филм за Тарзан. През януари 1984 г. умира в съня си беден и забравен от всички. Съгласно неговото желание, е погребан в Акапулко.

Умира в съня си на 20 януари 1984 г. в хотел „Лос Фламингос” – беден, изоставен и самотен. На погребението не присъства никой от плувните среди – голям срам за плувна и спортна Америка. Холивудската гилдия е представена само от двама души. Посланикът на Съединените щати в Мексико Джон Гавин (бивш актьор) поднася венец на гроба. Съболезнователна телеграма изпраща президентът на САЩ Роналд Рейгън. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама